Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Απαγόρευσαν σε Έλληνα δημοσιογράφο την είσοδο στα Σκόπια


Απαγόρευσαν σε Έλληνα

δημοσιογράφο

την είσοδο στα

Σκόπια


Με πρόσχημα ότι δεν είχε τα απαιτούμενα διαπιστευτήρια, οι Αρχές της FYROM αρνήθηκαν στο δημοσιογράφο Άγγελο Αγγελίδη την είσοδο στη χώρα τους.

Ο απεσταλμένος του ραδιοσταθμού City 99,5 και της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», αναχώρησε το πρωί από τη Θεσσαλονίκη μαζί με τον φωτογράφο Βασίλη Βερβερίδη, με προορισμό την Οχρίδα για να κάνει ρεπορτάζ, μετά την πρόσφατη επίθεση που δέχτηκαν Έλληνες εκδρομείς από Σκοπιανούς εθνικιστές.

Αφού πέρασαν από τον έλεγχο στο τελωνείο της Νίκης, έφτασαν στο φυλάκιο των τελωνειακών Αρχών των Σκοπίων. Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, όπως κάθε φορά που επισκεπτόταν τη γειτονική χώρα για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, ο Άγγελος Αγγελίδης έδωσε το διαβατήριο και την πράσινη κάρτα στους φύλακες. Όταν τον ρώτησαν πού πηγαίνει, τους είπε ότι προορισμός του ήταν η Οχρίδα. Τότε, του ζήτησαν διαπίστευση από το υπουργείο Εσωτερικών, κάτι που ποτέ στο παρελθόν δεν του είχε ζητηθεί. Ο δημοσιογράφος δεν είχε μαζί του τέτοια διαπίστευση. Οι φύλακες του ζήτησαν να παρκάρει το αυτοκίνητό του και να περιμένει μέχρι να συνεννοηθούν με τους ανωτέρους τους.

Ύστερα από 45 λεπτά εμφανίστηκαν κρατώντας ένα 3σέλιδο έγγραφο, το οποίο τους ζήτησαν να υπογράψουν. Πράγματι, υπέγραψαν τα χαρτιά χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν το περιεχόμενό τους. Θεωρώντας ότι υπέγραψαν την άδεια εισόδου, ετοιμάστηκαν να επιβιβαστούν στο αυτοκίνητό τους για να περάσουν τα σύνορα. Οι φύλακες όμως τους ζήτησαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, καθώς όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, το έγγραφο που τους ζήτησαν να υπογράψουν ήταν η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών των Σκοπίων, με την οποία απαγόρευαν στο δημοσιογράφο και το φωτογράφο την είσοδο στη χώρα!

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών εκφράζει την ανησυχία της για την κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις της Ελλάδας με τη FYROM, τελευταίο θύμα της οποίας είναι η ελεύθερη άσκηση της δημοσιογραφίας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Π.Ο.Ε.ΣΥ. στιγματίζει και καταγγέλλει το γεγονός και θα ενημερώσει σχετικά τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

Το περιστατικό καταδίκασε και η ΕΣΗΕΜΘ, θέτοντας ερωτήματα για τη σκοπιμότητα αυτής της ενέργειας, η οποία «σαφέστατα αποτελεί παρέμβαση στην ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού έργου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου