Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετέτρεψε την κατοχή της Κύπρου σε «τουρκική παρουσία»
27 Μαρτίου 2009

Οι Τούρκοι στρατιώτες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν αποτελούν δύναμη κατοχής, αλλά απλά «τουρκική παρουσία», υποστήριξε ο υποψήφιος για τη θέση του βοηθού υπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Φίλ Γκόρντον, κατά τη διάρκεια κατάθεσής του ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ διάβασε παλαιότερη δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα, την οποία είχε δημοσιοποιήσει λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου και στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη τερματισμού της κατοχής της Κύπρου, και ρώτησε τον κ. Γκόρντον εάν συμφωνεί.
Ο πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στην κυβέρνηση Κλίντον και νυν αναλυτής του ιδρύματος Brookings απάντησε: «Η τουρκική παρουσία στο βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν είναι αποδεκτή από την κυβέρνηση της Κύπρου και είναι θέμα των διαπραγματεύσεων τις οποίες υποστηρίζουμε».
Ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών επανήλθε και ρώτησε τον Γκόρντον:«Άρα, δεν την θεωρείτε κατοχή».
«Υπάρχουν κάποιοι ειδικοί αλλά και η κυβέρνηση της Κύπρου που την θεωρούν κατοχή», απάντησε ο κ. Γκόρντον και τότε ο κ. Μενέντεζ τον ενημέρωσε πως η δήλωση που του διάβασε περί κατοχής έγινε από τον πρόεδρο Ομπάμα. «Δεν είναι μόνο η δική του θέση, είναι και η δική μου και πολλών άλλων, τόνισε ο Αμερικανός γερουσιαστής, και επέμεινε ότι «πρόκειται για κατοχή».
Ο κ. Γκόρντον, που ως αναλυτής είχε υποστηρίξει και είχε αρθρογραφήσει υπέρ του σχεδίου Ανάν, πήρε αποστάσεις από αυτό, λέγοντας ότι δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς, όπως παραδέχθηκε, απορίφθηκε μέσα απο δημοκρατικές διαδικασίες.
Τέλος, χαρακτήρισε σημαντικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ την αποκατάσταση της σχέσης με την Τουρκία και απέφυγε ουσιαστικά να πάρει θέση σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου