Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ.

κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ



(8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009)





Αντιλαμβάνομαι τι ζητάει το ΠΑΣΟΚ, δεν κατανοώ όμως τον τρόπο σκέψης του. Δηλαδή να βλαφθεί η χώρα, για να γίνει ο κ. Παπανδρέου χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

Πρέπει να αντιληφθούν όλοι τη σοβαρότητα αυτής της οικονομικής κρίσης. Είναι μια κρίση που μπορεί να τινάξει στον αέρα την κοινωνία που έχουμε δομήσει όλα αυτά τα χρόνια και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο. Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει η θέληση, αλλά και η γνώση να βγούμε από αυτή την κρίση.

Ο κ. Μπους για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, έχει περάσει νόμους που δεν επιτρέπουν σε κανέναν από εμάς, από εσάς, να καταθέσουμε στην τράπεζα 20.000 Ευρώ. Πηγαίνετε και θα δείτε πόσα χαρτιά θα σας ζητήσουν. Αυτό λοιπόν όταν γίνεται σε παγκόσμια κλίμακα σε όλες τις τράπεζες, αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχουν κεφάλαια μέσα στις τράπεζες. Έτσι οι τράπεζες που έχουν αγοράσει αυτά τα τοξικά ομόλογα, βρίσκονται απότομα χωρίς καταθέσεις.

Σήμερα λοιπόν κινδυνεύει να πέσει έξω όλος ο πλανήτης. Και η μεν Αμερική έχοντας τη δυνατότητα να τυπώνει χαρτονομίσματα, υπάρχει περίπτωση να περάσει την κρίση. Για την Ευρώπη όμως που πρέπει να συνεννοηθούν πάρα πολλοί για να τυπώσει χαρτονομίσματα, είναι πολύ δύσκολο.

Εμείς στην Ελλάδα δεν έχουμε πλέον δική μας δυνατότητα να τυπώσουμε χρήματα. Έτσι λοιπόν οδηγούμαστε σε αδιέξοδο.

Ο Μπους έφυγε και ήρθε ο Ομπάμα και δημιουργήθηκαν όνειρα σε κάποιους, δυστυχώς όχι και σε μένα. Αμέσως, μέσα σε ένα μήνα, έδωσε στην Τουρκία τον αέρα του χωροφύλακα και του διαιτητή της περιοχής. Εμείς είμαστε υπό παρακολούθηση. Διαπιστώνω λοιπόν ότι ο Ομπάμα αναγκάζεται να θυσιάσει ένα από τα αστέρια της σημαίας του στην General Motors, γιατί χρειάζεται τα χρήματα για να σώσει την Bank of America.

Όταν λοιπόν διαπιστώνουμε σήμερα, πως ο κίνδυνος της κατάρρευσης είναι υπαρκτός, δεν μπορούμε να μπαίνουμε σε μια διαδικασία πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων, όπως είπε η κα Παπαρήγα. Δηλαδή στοιχίζει 300 εκατ. κάθε εκλογική αναμέτρηση, να κάνουμε 5, να χαλάσουμε 1,5 δις Ευρώ, όταν οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους για 500 εκατ.;Τόσο ρηχή πολιτική κάνουν.

Χρειάζεται ευθύνη.

Πως έχουν τα πράγματα στην περιοχή μας;

Η Αμερική προκειμένου να στριμώξει τον Πούτιν επέβαλε στην Ευρώπη, όλες τις ανατολικές χώρες, ενώ δεν τις άντεχε η οικονομία της Ευρώπης.

Τώρα λοιπόν με την κρίση, η Ε.Ε. πρέπει να βρει κεφάλαια να στηρίξει αυτές τις χώρες να μην πέσουν έξω. Θα μου πείτε εμάς τι μας ενδιαφέρει εάν θα πέσει έξω η Ρουμανία, η Βουλγαρία και οι άλλες χώρες; Μας κόβει και πολύ μάλιστα γιατί τα δικά μας λεφτά, με μορφή καταθέσεων έχουν πάει εκεί, για να ανοίξουν υποκαταστήματα. Αν λοιπόν πέσουν έξω αυτές οι χώρες, το ντόμινο θα ρίξει και την οικονομία της Ελλάδας.

Επομένως λοιπόν και να θέλουν να μας βοηθήσουν, τα πράγματα είναι πολύ περιορισμένα. Και εκεί ήταν η πρώτη μου διαφωνία με τον κ. Καραμανλή, την οποία έθεσα ως πρώτη παράγραφο στο υπόμνημα το οποίο έδωσα. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε στην Ευρώπη και να λέμε ψέματα ότι η Χώρα μας θα έχει ανάπτυξη 1,5%, γιατί πως θα μας δώσουν λεφτά, εκείνοι που θα έχουν ύφεση σε εμάς που θα έχουμε ανάπτυξη;

Σαφέστατα για να βγούμε από την κρίση χρειάζονται έσοδα και βεβαίως η κρίση θα πλήξει όλους. Και εκεί είναι η δεύτερη δική μου ένσταση. Ότι δεν πρέπει να φέρουμε το κατρακύλισμα της κρίσης στους μη προνομιούχους. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο, ο πόνος να μην περάσει από αυτούς.

Γίνεται;

Ομολογώ ότι απολύτως, δεν γίνεται.

Αλλά μπορεί να γίνει σχετικώς. Να βρούμε μια μορφή στοχευμένης φορολογίας που να μην ακουμπά τον μισθοσυντήρητο, τον συνταξιούχο, τον νέο άνθρωπο.

Και είπα στον κ. Καραμανλή μερικές ιδέες.

Του είπα ότι μπορεί να αυξήσει το φόρο από 3% σε 5% στις off shore εταιρείες, που κατέχουν περιουσία στην Ελλάδα. Σήμερα όλες οι εφημερίδες και όλα τα κανάλια, μιλούσαν για συμφωνία Καραμανλή - Καρατζαφέρη.

Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Εμείς στηρίζουμε την Ελλάδα να βγει από την κρίση, δεν στηρίζουμε τον κ. Καραμανλή. Ο κ. Καραμανλής δεν μου ζήτησε λευκή επιταγή και βεβαίως δεν του έδωσα λευκή επιταγή. Του έδωσα υποσχετική ότι θα βοηθήσω να φύγει η χώρα από την κρίση.

Αυτό το οποίο κάνουμε τώρα, είναι αυτό το οποίο έκανε στις 29-10-1940 ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος στην εξορία τότε από τον Μεταξά, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος με τον φασίστα Μουσολίνι, έστειλε επιστολή στον Μεταξά και του είπε ότι συντάσσεται στον αγώνα εναντίον του εχθρού.

Αυτό έκανα και εγώ.

Είναι η πολιτική που πολύ σύντομα, ταχύτερα απ΄ ότι πολλοί πιστεύουν, θα μας οδηγήσει σε πολιτικές ευθύνες, για να βοηθήσουμε τη χώρα να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Και σκεφτείτε πως θα ήταν το κλίμα, αν έβγαινα και εγώ την Πέμπτη και έλεγα εκλογές τώρα, η κατάσταση δεν πάει άλλο κλπ. Τι θα σκεφτόταν ο βιοτέχνης, ο έμπορος;

Φανταστείτε την αβεβαιότητα.

Η σταθερότητα, είναι η προσφορά μας στο Έθνος σήμερα.

Και το κάνουμε με τη γνώση ότι αυτό μπορεί να έχει κομματικό κόστος.

Αλλά αυτή είναι η λεβεντιά.

Να θυσιάζεις το συμφέρον σου για την Ελλάδα και όχι όπως κάνουν οι άλλοι που θυσιάζουν την Ελλάδα για το συμφέρον τους.
Η οικονομική κρίση έχει κουκουλώσει και τα εθνικά μας θέματα, τα οποία είναι τεράστια και πολλά. Και επειδή εμείς είμαστε το πιο πατριωτικό κόμμα, δεν αφήνουμε να μπουν στα χρονοντούλαπα της λήθης, όπως ίσως κάποτε εξυπηρετούσε την κυβέρνηση, τα μεγάλα εθνικά θέματα.

Έτσι λοιπόν την Πέμπτη, με δική μου πρωτοβουλία, θα έρθει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή να μας πει τι γίνεται με τα Σκόπια, τι γίνεται με την Τουρκία, τι γίνεται με το Αιγαίο. Και αυτά δεν είναι μέσα στην οικονομική κρίση, αλλά μέσα σε μια πιθανή εθνική κρίση. Και εκεί ο ΛΑ.Ο.Σ είναι ανυποχώρητος.

Πρέπει πρώτα απ΄ όλα να δούμε τι θα γίνει με το κολοβό βέτο, γιατί ο Καραμανλής δεν έβαλε βέτο στο όνομα, αλλά στο πρόθεμα. Και εφιστώ την προσοχή για το κολοβό αυτό βέτο, γιατί όσο περνάει ο χρόνος κάθε βέτο εξαντλείται και δεν έχει ισχύ.

Πρέπει ξεκαθαρίσουμε την υπόθεση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλιώς πρέπει να διαμηνύσουμε προς τα Σκόπια ότι όλα ξεκινούν από μηδενική βάση. Δεν δεχόμαστε τη σύνθετη ονομασία που είπε η κα Μπακογιάννη.

Δεν θα θυσιάσουμε τους εθνικούς στόχους μέσα σε ένα πλαίσιο συλλειτουργίας για να βγούμε από την κρίση.

Πρέπει να καταλάβει ο κ. Καραμανλής και η παρέα του στην κυβέρνηση ότι η πολιτική σύμπραξης με τους Αμερικάνους, βλάπτει την Ελλάδα. Δεν είπα εγώ ποτέ ότι πρέπει να κηρύξουμε τον πόλεμο στην Αμερική, και πως θα μπορούσαμε εξάλλου; Θέλω όμως μια σοβαρότερη αντιμετώπιση. Αντί να πηγαίνουμε συνέχεια στην Ουάσιγκτον γονατιστοί, κάποια στιγμή να πάμε και όρθιοι. Και με ρωτούν τι είμαι; Αριστερά ή Δεξιά;

Έχουν μείνει με παλιούς γεωγραφικούς όρους.

Σήμερα είναι αν είσαι συμβιβασμένος και υπέρ της Νέας Τάξης Πραγμάτων ή είσαι ενάντια και αντιστέκεσαι. Αν κάποιοι, μέσα στο πέρασμα του χρόνου, έχουν ταυτίσει τον πατριωτισμό με τη δεξιά, είναι δικό τους θέμα. Εγώ αναζητώ Έλληνες, καλούς πατριώτες, απ΄ όπου κι αν προέρχονται.

Είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα σπάει τις διαχωριστικές γραμμές και λέει ότι όλοι οι Έλληνες, μπορούμε να συμπράξουμε για την Πατρίδα.

Ερώτημα.

Μόνο ο ΛΑ.Ο.Σ είναι πατριώτης;

Τα άλλα κόμματα δεν είναι πατριωτικά;

Όλα τα κόμματα είναι πατριωτικά. Το θέμα είναι με ποια σειρά προτεραιότητας ιεραρχείς τα πράγματα. Άλλος βάζει πρώτα τη δόξα, μετά το χρήμα, μετά την ευκαιρία να φτιαχτεί και μετά την Πατρίδα.

Η διαφορά με εμάς είναι ότι εμείς προτάσσουμε πρώτα την Πατρίδα και μετά όλα τα άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου