Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Η νέα πρεσβεία των ΗΠΑ
στην ΠΓΔΜ

Σύμφωνα με τις νεώτερες ειδήσεις από το διεθνή τύπο στη Γερμανία και την ΠΓΔΜ, οι Αμερικανοί κατασκευάζουν μία μεγάλη και υπερσύγχρονη νέα πρεσβεία στα Σκόπια. Θα βρίσκεται στο κεντρικό λόφο της πόλης και κυριολεκτικά θα εποπτεύει τη γύρω περιοχή.
Υπολογίζεται ότι θα κοστίσει πάνω από 100 εκ. δολάρια, ποσό αρκετά σημαντικό για ένα από τα φτωχότερα κράτη της Ευρώπης. Την κατασκευή έχει αναλάβει η Σκοπιανή εταιρεία Γκραντ, η οποία ήταν αυτή που κατασκεύασε τα υπόγεια καταφύγια του Σαντάμ Χουσείν την δεκαετία του '80...
Επίσης, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στην πρεσβεία θα υφίσταται και ο μεγαλύτερος σταθμός της CIA στα Βαλκάνια. Το οικοδόμημα θα έχει υπόγεια πατώματα έως και 15 ορόφους κάτω από την επιφάνεια της γης, γεγονός που σύμφωνα με πολλούς σημαίνει ότι θα υπάρχουν φυλακίσεις ατόμων υπόπτων για τρομοκρατία όπως και εγκατάσταση συσκευών ηλεκτρονικού πολέμου και παρακολουθήσεων για τα γειτονικά κράτη.
Τη τεχνική επίβλεψη του έργου έχει αναλάβει η αμερικανική εταιρεία Brown & Root, στην οποία συμμετέχει ως μέτοχος και ο Ντικ Τσέινι, ενώ ο σύμβουλος διεθνών σχέσεων του Μακέιν, αποτελεί και επίσημο λομπίστα της ΠΓΔΜ. Σημειωτέον ότι η παραπάνω εταιρεία είχε αναλάβει και το τεράστιο στρατόπεδο Μπόνστιλ στο Κόσσοβο και σε γενικές γραμμές το διαμορφούμενο πολιτικό σκηνικό στα Νότια Βαλκάνια θυμίζει προγενέστερες εποχές φεουδαρχικής επιβολής που απέχουν παρασάγκας από την ενωμένη Ευρώπη και όλα τα συναφή που εξακολουθούν να διακατέχουν ως θεωρητικές εμμονές ντόπιους και ξένους πολιτικούς και εμπειρογνώμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου