Τρίτη 3 Μαρτίου 2009


Στέητ Ντιπάρτμεντ: οι Πομάκοι καταπιέζονται από τους τουρκόφωνους.

Για καταπίεση των Πομάκων της Θράκης από τους τουρκόφωνους Μουσουλμάνους, κάνει λόγο η ετήσια έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι Πομάκοι πιέζονται από τους τουρκόφωνους για να αρνηθούν την ύπαρξη της πομακικής και ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ταυτότητας τους ως διακριτής από την τουρκική.

Υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα είναι μια συνταγματική, πολυκομματική δημοκρατία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της και ότι οι πολιτικές αρχές της χώρας διατήρησαν τον αποτελεσματικό έλεγχο των αρχών ασφαλείας.
Αναφέρεται ωστόσο ότι παρατηρήθηκαν προβλήματα σε τομείς, όπως κακοποίηση παράνομων μεταναστών και τσιγγάνων από τις δυνάμεις ασφαλείας, συνωστισμός και άσχημες συνθήκες διαβίωσης σε μερικές φυλακές, κακές συνθήκες κράτησης λαθρομεταναστών, κράτηση και απέλαση ασυνόδευτων ή αποκομμένων από τις οικογένειές τους ανηλίκων, αδυναμία παροχής επαρκούς προστασίας σε θύματα οικιακής βίας.
«Καταπέλτης» για την ελευθερία της έκφρασης στην ΠΓΔΜ είναι η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα.


Όπως αναφέρεται, η σφοδρή αποδοκιμασία που εκφράζει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σε αναφορές μέσων μαζικής ενημέρωσης, τις οποίες αυτή χαρακτηρίζει ως «μη πατριωτικές», λειτουργεί εναντίον της ελευθερίας του Τύπου.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον απηρχαιωμένο δικαστικό τομέα, καθώς και στο γεγονός ότι η δικαιοσύνη δέχεται πολιτικές πιέσεις και διάφορα είδη εκφοβισμού που την εμποδίζουν να επιδείξει αποτελεσματικό έργο.

Επίσης η έκθεση αναφέρει ότι η ένταση στις σχέσεις μεταξύ της σλαβικής και της αλβανικής εθνικής κοινότητας έχει επιπτώσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της συμμετοχής στη διακυβέρνηση της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου