Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ
08/03/2009
Γ. Καρατζαφέρης:
ΖΟΥΜΕ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1929Ζούμε μια τεράστια οικονομική κρίση, η οποία δυστυχώς επηρεάζει και άλλους που θα μπορούσαν, να μας βοηθήσουν να βγούμε από την κρίση. Είναι η χειρότερη κρίση από το 1929. Είναι μια κρίση, που επιβάλει ευθύνη σε όλους μας.
Προχθές, συνάντησα τον Πρωθυπουργό της χώρας, όπως και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Ξεκίνησα με μια πρώτη ικανοποίηση, η ικανοποίηση ήταν, ότι τον βρήκα συνειδητοποιημένο, γιατί εδώ και έξη μήνες, όταν η κρίση χτύπαγε καμπανάκι και πριν χτυπήσει την πόρτα μας, είχα πιστέψει, από τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που του έκανα μέσα στο κοινοβούλιο, ότι ήταν ανυποψίαστος.
ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑ ΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.
Ήταν η πρώτη φορά, που βρήκα τον Πρωθυπουργό συνειδητοποιημένο. Και αυτό ήταν μια νίκη. Ξέρετε δεν υπάρχει χειρότερο πρόβλημα, από έναν που έχει ζάχαρο, να τρώει πέντε - έξη μπακλαβάδες κάθε μέρα. Και έχω την αίσθηση, ότι αρκετοί τώρα πλέον συνειδητοποίησαν ότι μπακλαβάδες και ζάχαρο είναι ασυμβίβαστα και ασύμβατα.
ΔΕΝ ΣΥΜΠΡΑΤΤΩ ΜΕ ΤΗ Ν.Δ., ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΟΜΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣΓίνεται πάρα πολύ κουβέντα,σχετικά με το τι συμβαίνει και με τις σχέσεις που έχει ο ΛΑ.Ο.Σ. σχετικά με την κυβέρνηση.
Ξεκαθαρίζω, ότι ακριβώς την ίδια διαγωγή θα έδειχνα εάν ήταν Πρωθυπουργός ο κ Αλαβάνος, ο κ. Παπανδρέου, ή κα Παπαρήγα. Δεν είναι σύμπραξη με την Ν.Δ.,είναι συστράτευση εναντίον στον πόλεμο κατά της κρίσης και θα πω το εξής παράδειγμα: Όταν η Ιταλία μας κήρυξε τον πόλεμο και μπήκαμε στον πόλεμο, η πρώτη επιστολή που έφτασε στα χέρια του τότε Πρωθυπουργού του Ι. Μεταξά ήτανε η επιστολή του Γεωργίου Παπανδρέου, ο Γεώργιος Παπανδρέου δεν συστρατεύτηκε με τον δικτάτορα, αλλά στον αγώνα εναντίον των Ιταλών, όπως επίσης και ο μεγάλος Παναγιώτης Κανελλόπουλος.
Εγώ δεν συστρατεύτηκα με τον κ. Καραμανλή, συστρατεύτηκα εναντίον της κρίσης που υπάρχει. Και επαναλαμβάνω για ακόμα μια φορά, θα το έκανα με τον οποιοδήποτε.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΓΚΡΙΝΙΕΣ, ΟΤΑΝ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΕΕΣ Μου κάνει δε εντύπωση, που μέσα σε αυτή τη κρίση, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να γκρινιάζουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά και να προσπαθούν να βάλουν τρικλοποδιές. Δε νομίζω ότι χρειάζονται τρικλοποδιές, ενίσχυση χρειάζεται «του μποξέρ» που έχεις βάλει πάνω στο ρινγκ. Μόλις νικήσουμε τον αντίπαλο εδώ είμαστε να παραθέσουμε προγράμματα, προτάσεις και διαγωγή στον Ελληνικό λαό για να αποφασίσει εκείνος.
ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣΤώρα όμως, μέσα σε αυτή τη κρίση, είναι τραγικό και αστείο να συζητάμε για εκλογές. Οι εκλογές θα φέρουν ένα καινούριο παίκτη τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος στη μέση της κρίσης θα μπει μπροστά και χρειάζεται ένα χρόνο να επωάσει ιδέες και ένα χρόνο να καλλιεργήσει ιδέες με εκείνους οι οποίοι αποφασίζουν. Να έρθει ένας νέος Πρωθυπουργός που έχει ισχνότερη πλειοψηφία από αυτόν που είναι τώρα. Άρα λοιπόν οδηγούμεθα στο αδιέξοδο.
Δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι θα γίνει αλλαγή κυβερνήσεως από μια άλλη ποιο ισχυρή που θα έχει 170 βουλευτές και θα μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Η κρίση θα χτυπήσει όλους τους Έλληνες ! Όλους ! Δεν υπάρχει κάποιος που θα εξαιρεθεί. Εάν όμως βληθεί αυτός που έχει εισόδημα 200.000 ευρώ και χάσει 2.000 ευρώ, δεν τον ακουμπάει παρά ελάχιστα. Όταν όμως χάσει 2.000 ευρώ αυτός που παίρνει 700 ευρώ, καταλαβαίνετε ότι ο άνθρωπος βάλλεται βαναύσως. ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΩΔΥΝΑ.
Το θέμα λοιπόν είναι πως θα βγούμε από αυτή τη κρίση με τις λιγότερες ζημιές και αβαρίες, γιατί άλλο είναι να στραμπουλίξεις το δαχτυλάκι σου και άλλο να σπάσεις τη μέση σου. Εάν σπάσουμε το δάχτυλο μπορούμε να λειτουργούμε και με σπασμένο δάχτυλο, εάν σπάσουμε τη μέση όμως θα χρειαζόμαστε αναπηρικό καρότσι. Τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν δεν είναι μέτρα χάδι. Είναι επώδυνα μέτρα και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι οι Έλληνες ότι η επίπλαστη ευδαιμονία που μας είχε επιβάλλει η Νέα Τάξη Πραγμάτων, έχει ημερομηνία λήξης.
Μη περιμένετε αύριο να ζείτε με προϋποθέσεις του σήμερα. Θα περάσουμε μια δύσκολη περίοδο και θα μοχθήσουμε για να ξαναπάρουμε πίσω τα κεκτημένα. ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΤΟ ΠΩΣ, ΤΟ ΚΑΤΕΘΕΣΑ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΜΟΥ.
Κατέθεσα στον Πρωθυπουργό μια σειρά προτάσεων. Δεν ξέρω ποια από αυτές θα υλοποιήσει. Χρήματα για να βγούμε από την κρίση υπάρχουν, είναι τα χρήματα της παραοικονομίας. Είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη παραοικονομία. Εάν αυτά τα χρήματα τα βάλουμε στην αγορά υπάρχει τρόπος να σωθούμε.Πρέπει να κινούνται τα λεφτά, δεν είναι περίοδος να πούμε στον κόσμο κάνε αποταμίευση, πρέπει το χρήμα να γυρίζει, για μη κολλήσει η μηχανή. Έχω κάποιες διαφωνίες,στους χειρισμούς μέχρι τώρα του κυρίου Καραμανλή, τις οποίες και έχω πει στη βουλή. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ κ. ΑΛΜΟΥΝΙΑΠιστεύω ότι με περισσότερη αυτογνωσία θα οδηγήσουμε τον τόπο σε καλύτερες στιγμές και λιγότερες επώδυνες.
Πρώτα - πρώτα δεν χρειάζεται να λέμε ψέματα στους ευρωπαίους ότι θα έχουμε ανάπτυξη 1,5%, θα έχουμε ύφεση, που θα είμαστε ευχαριστημένοι αν είναι 1%. Δεν μπορεί να πηγαίνει στην Ευρώπη ο κ. Καραμανλής και ο κ. Παπαθανασίου και να λένε, θα έχουμε την μεγαλύτερη ανάπτυξη και παράλληλα να ζητούν χρήματα. Να πούμε την αλήθεια, ότι έχουμε ύφεση. Πιστεύω ότι μετά τον Ιούνιο, δεν θα βρίσκουμε λεφτά να δανειστούμε, όχι λόγω της οικτρής οικονομικής μας κατάστασης, αλλά γιατί θα υπάρξει μια προτεραιότητα ενίσχυσης των Ανατολικών χωρών, που φορτώθηκε η Ευρώπη με εντολή των Αμερικάνων, που ήθελαν να αφαιρέσουν κάποια μαξιλαράκια του Πούτιν. Η Ε.Ε. δεν έχει όμως τα κεφάλαια να κρατήσει τις οικονομίες αυτών των χωρών. Όταν αρχίσει το ντόμινο σε αυτές τις χώρες, υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη. Επομένως όλα τα κεφάλαια θα κατευθύνονται προς τα εκεί και πολύ δύσκολα θα βρίσκουμε εμείς λεφτά. Η πρότασή μου είναι, όσο είναι καιρός, να απευθυνθούμε στο Δ.Ν.Τ., να πάρουμε φθηνό χρήμα, χωρίς τους όρους του «κοινωνικού εμπάργκο». Το Δ.Ν.Τ δεν σου υπαγορεύει κοινωνική πολιτική, ο κ. Αλμούνια έχει ήδη βάλει χέρι στην κοινωνική πολιτική, με αυξήσεις ορίων ηλικίας, μείωση συντάξεων κλπ. Εμένα το Δ.Ν.Τ μου φαίνεται πιο επιεικές από τον κ. Αλμούνια. Μακάρι να μην πηγαίναμε ούτε σε αυτό, μακάρι να είχαμε τον τρόπο να βγούμε από την κρίση, χωρίς λεφτά απέξω.
Είπα στον κ. Καραμανλή, αλλά και στην Ευρώπη, που είχα την ευκαιρία, ότι για να σωθούμε χρειάζεται ή πολύ μελάνι ή πολύ αίμα. Και για να μην χυθεί πολύ αίμα, πρέπει να χυθεί μελάνι. Η Αμερική χύνει μελάνι και τυπώνει χαρτονομίσματα, στην Ευρώπη πρέπει να συνεννοηθούμε πολλοί για να χυθεί μελάνι και η Ελλάδα, μετά την είσοδό της στην ΟΝΕ, δεν έχει τη δυνατότητα να χύσει δικό της μελάνι. Το μόνο μελάνι που έχουμε είναι τα ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου. Δυστυχώς θα πρέπει να δανειστούμε λεφτά από το μέλλον.ΔΙΑΦΩΝΩ ΠΟΥ ΔΩΣΑΜΕ 28 ΔΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥΣΔιαφωνώ με τον τρόπο διαχειρίσεως των 28 δις προς τις τράπεζες, οι οποίες την προηγούμενη χρονιά έβγαλαν κέρδη 7 δις και εμείς την επόμενη τους δίνουμε 28 δις. Τα χρήματα έπρεπε να είχαν πάει στην αγορά απευθείας, μέσω των επιμελητηρίων. Εν πάση περιπτώσει, τα έδωσε. Και του είπα, πάνε που πάνε χαμένα, θα πρέπει με αυτά να συμψηφιστούν όλες οι καθυστερημένες πιστωτικές κάρτες, μέχρι 1.000 ευρώ. Τα δώσαμε που τα δώσαμε, ας πιάσουν τόπο. Γιατί αν καταφέρουμε να κάνουμε ενεργά τα νοικοκυριά που δεν προλαβαίνουν πια τις πιστωτικές κάρτες, θα τζιράρουν στην αγορά και έτσι και το κράτος θα δημιουργήσει έσοδα.
Κλείνω, επαναλαμβάνοντας, πως ή κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης και αυτό είναι πρόβλημα ή το έχουν καταλάβει και προτάσσουν μικροκομματικά συμφέροντα, που νομίζω ότι είναι πολιτικώς άκομψο ή έχουν συμφωνηθεί πράγματα τα οποία μάλλον θα βλάψουν, παρά θα βοηθήσουν τον τόπο. Είμαι στη διάθεσή σας για όποια ερώτηση θέλετε.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Δημοσιογράφος: Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών που είναι πιθανόν να μην δώσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, εσείς θα είσαστε διατεθειμένος να στηρίξετε μια κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή;
Γ. Καρατζαφέρης: Οι εκλογές δεν συμφέρουν τη χώρα και εκλογές δεν θα γίνουν.
Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η στήριξη που προσφέρετε στην κυβέρνηση, λόγω της κρίσης, μπορεί να μεταφραστεί και σε στήριξη σε κάποια ψήφο εμπιστοσύνης για παράδειγμα. Και το λέω αυτό γιατί η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως ο κ. Καραμανλής δεν έχει πλέον 151 βουλευτές.
Γ. Καρατζαφέρης: Δεν με ενδιαφέρουν οι εκτιμήσεις οι οποίες γίνονται, θέλω να ξεκαθαρίσω, ότι εγώ βοηθάω να βγει η Χώρα από την κρίση. Ότι έχει να κάνει και αφορά την κρίση, θα αναλάβω το βάρος που μου αναλογεί, άλλες πολιτικές δεν πρόκειται να εγκρίνω.
Δημοσιογράφος: Στα επόμενα μέτρα που θα έρθουν μετά τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, θα τον στηρίξετε;
Γ. Καρατζαφέρης: Εάν είναι προϊόντα ευρύτερης συζητήσεως και αποδοχής, δεν μπορείς παρά να συμφωνήσεις. Εάν είναι μέτρα που εμείς διαφωνούμε, δεν θα πάμε κόντρα στις αρχές και τα πιστεύω μας. Υπάρχει όμως τρόπος να βγούμε από την κρίση. Πρέπει να πληρώσουν οι κατέχοντες και να μην σηκώσουν άλλα βάρη, οι ήδη κουρασμένοι, μη κατέχοντες. Αυτό το κατέστησα σαφές με το υπόμνημα το οποίο έκανα.
Δημοσιογράφος: Κάποιοι λένε πως αυτή η στάση υπαγορεύεται και από τις δημοσκοπήσεις, που δεν δίνουν καλά ποσοστά στο κόμμα σας, μάλιστα βγαίνουν κάποιες σήμερα που δείχνουν μια μικρή ελαφρά πτώση, τι λέτε;
Γ. Καρατζαφέρης: Να μου τις πείτε και εμένα, γιατί εγώ βλέπω σε όλες άνοδο.
Δημοσιογράφος: Είναι η ημέρα της γυναίκας σήμερα και θα ήθελα να μάθω ποια είναι η θέση της γυναίκας μέσα στο κόμμα σας;
Γ. Καρατζαφέρης: Κάθε σοβαρός άνθρωπος πρέπει να καταλάβει πως πρέπει να τα έχει καλά με τους ισχυρούς.
Δημοσιογράφος: κ. Πρόεδρε, μιας και είπατε για ισχυρούς. Ο κ. Ομπάμα έρχεται στην περιοχή μας, αλλά πάει στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Γ. Καρατζαφέρης: Το «Μαύρη γάτα, άσπρη γάτα, ποντίκια τρώει» το είχα πει πριν έξι μήνες και δεν το πίστεψε κανείς. Τώρα το συνειδητοποίησαν όλοι οι Έλληνες, μετά και την χθεσινή επίσκεψη της κ. Χίλαρι στον κ. Ερντογάν και όλα αυτά που του έδωσε η κ. Χίλαρι, δηλαδή ο κ. Ομπάμα.
Ολοκληρώσαμε;
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου