Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

ΚΑΤΑΡΕΟΥΝ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΩΝΙΑΣ ΜΑΣ

Παραιτήθηκε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Ιταλία17 Φεβρουαρίου 2009, 20:31
Ο Βάλτερ Βελτρόνι παραιτήθηκε σήμερα από την αρχηγία του κεντροαριστερού κόμματος της αντιπολίτευσης στην Ιταλία. Αφορμή στάθηκε η ήττα του κόμματός του σε κρίσιμες τοπικές εκλογές που έγιναν στη Σαρδηνία.
Η νίκη του υποψηφίου της κεντροδεξιάς παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ισχυροποίησε τη θέση του Ιταλού πρωθυπουργού στην πολιτική σκηνή της γείτονος χώρας.
Τον τελευταίο καιρό ήταν πολλές οι φωνές διαμαρτυρίας στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης για την ανικανότητα του Βελτρόνι να εκμεταλλευτεί τις δυσκολίες της κυβέρνησης, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ο Βελτρόνι πήρε το χρίσμα του αρχηγού του της κεντροαριστερής παράταξης από τον Ρομάνο Πρόντι τον περασμένο Απρίλιο.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις 18-02-2009, ο μέχρι χθες πρόεδρος του «Δημοκρατικού Κόμματος», Βάλτερ Βελτρόνι, εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν σε παραίτηση.
Ο πρώην υπουργός πολιτισμού, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και δήμαρχος της Ρώμης, ζήτησε συγγνώμη που δεν κατάφερε να δημιουργήσει το κόμμα που ονειρεύτηκε.
Ο Βελτρόνι είπε πως αναλαμβάνει την ευθύνη επειδή δεν πέτυχε να συνυπάρχουν στο κόμμα οι προοδευτικοί, με οικολόγους, σοσιαλιστές και με τους εκπροσώπους του πρώην ιταλικού ευρωκομμουνιστικού κόμματος.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πρωθυπουργό της Ιταλίας λέγοντας: «Υπάρχει στην ιταλική κοινωνία, μια κάποια ιδιαιτερότητα, την οποία δυσκολεύομαι να ερμηνεύσω και εγώ ο ίδιος. Ο Μπερλουσκόνι κάνει δηλώσεις σαν κι αυτή με την οποία υποστήριξε ότι οι βιασμοί αποτρέπονται, βάζοντας έναν στρατιώτη δίπλα σε κάθε ωραία γυναίκα. Σε κάθε άλλη χώρα η κοινή γνώμη θα είχε αντιδράσει. Εδώ, όμως, δεν συμβαίνει».
Όσον αφορά στη διαδοχή της ηγεσίας του κεντροαριστερού κόμματος της Ιταλίας, δύο είναι οι λύσεις που συζητούνται. Να αναλάβει προσωρινά την ηγεσία ο δεύτερος γραμματέας, Ντάριο Φραντσεκίνι και μετά τις ευρωεκλογές να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο, ή το κόμμα, να μπει άμεσα σε διαδικασία εκλογής νέου γραμματέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου