Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΣΠΙΘΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ


Κουρδική γλώσσα ... γιοκ!
24 Φεβρουαρίου 2009.

Πολιτική αναταραχή, για την κουρδική γλώσσα, ξέσπασε πριν από λίγο στην Τουρκία, όταν ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος, «Δημοκρατική Κοινωνία» Αχμέτ Τουρκ, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ξαφνικά ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει στην κουρδική γλώσσα.
Όμως, η τουρκική λογοκρισία ήταν άμεση. Το κρατικό κανάλι που μετέδιδε την ομιλία , διέκοψε την μετάδοση.
Η συνεδρίαση μεταδιδόταν από την κρατική τηλεόραση TRT3, που προβάλλει όλες τις συνεδριάσεις του τουρκικού κοινοβουλίου. Μόλις ο Τουρκ στην τουρκική γλώσσα είπε «λόγω των άσκοπων απαγορεύσεων που θέτουν στην κουρδική γλώσσα και για τη συμφιλίωση των ανθρώπων και των γλωσσών, τώρα θα αρχίσω να μιλώ στα κουρδικά», οι βουλευτές του ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.
Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος μόλις που πρόλαβε να πει 5 -6 λέξεις στην κουρδική γλώσσα, αμέσως το κρατικό κανάλι της Τουρκίας διέκοψε την μετάδοση και η τουρκάλα παρουσιάστρια είπε πως «η μόνη γλώσσα που επιτρέπετε στις συνεδριάσεις της Βουλής αλλά και των κοινοβουλευτικών ομάδων είναι η τουρκική, γι' αυτό και αλλάζουμε τη ροή του προγράμματος μας».
Ύστερα από την εξέλιξη αυτή, όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας διέκοψαν τη ροή τους για να μεταδώσουν την είδηση και τώρα έχει ξεσπάσει ολόκληρη συζήτηση, αν και κατά πόσο μπορεί να ομιλείται η Κουρδική μέσα στο τουρκικό κοινοβούλιο και κατά πόσο μπορεί να διακοπεί τηλεοπτικά η ομιλία ενός ηγέτη πολιτικού κόμματος.
Να υπενθυμίσουμε ότι πριν 2 ημέρες, ο Ερντογάν είχε επισκεφθεί το Ντιγιαρμπακίρ και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT6, μετέδιδε την ομιλία του στην συγκέντρωση στην πόλη. Στην μετάδοση αυτή υπήρχε διερμηνεία στην κουρδική γλώσσα σε όλη την ομιλία του Τούρκου πρωθυπουργού. Εκεί δεν τόλμησε κανείς να γυρίσει το διακόπτη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου