Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΧΩΡΑ


Κυβέρνηση και Παλαιοκώστας μαζί στον αέρα
23 Φεβρουαρίου 2009.

Η απόδραση ήταν καλά προετοιμασμένη. Τα πρόσωπα κλειδιά μέσα στη φυλακή συντονίστηκαν με τρόπο άψογο. Ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ριτζάι κατάφεραν να εκφοβίσουν σε τέτοιο βαθμό την διοίκηση της φυλακής με το ενδεχόμενο μιάς θεαματικής απόδρασης, ώστε να αναγκάσουν τους φύλακες να τους βάλουν παρέα στην απομόνωση. Μαζί στα κελιά, μαζί και στον προαύλιο χώρο.

Τελικά η απόδραση ήταν θεαματική.
Αν αφαιρέσει κανείς το κωμικοτραγικό επεισόδιο με τον αυτοπυροβοληθέντα αστυνομικό που όλως περιέργως ήταν ο ίδιος που είχε προμηθεύσει με επίσημη ταυτότητα τον καταζητούμενο Βασίλη Στεφανάκο και παραβλέψει την μία σφαίρα με την οποία εβλήθη το ελικόπτερο με τους δραπέτες, όλα κύλησαν κατ' ευχήν .
Τίποτε ωστόσο δεν κύλησε ομαλά για την κυβέρνηση και το σύστημα.

Μόλις προ ολίγων εβδομάδων υπέβαλλε την παραίτησή του ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου λόγω της απόδρασης ενός εκ των σημαντικών κακοποιών της Μεγαλονήσου. Άλλα πολιτικά ήθη και άλλες περγαμηνές στην Κύπρο που κληρονόμησαν κάτι από την αξιοπρέπεια του βρετανικού συστήματος διοίκησης. Εδώ στην Αθήνα ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε τις κεφαλές επί πίνακι των υπευθύνων της φυλακής Κορυδαλλού, τις πρόσφεραν και όλα βαίνουν καλώς. Το πώς είναι μία άλλη ιστορία που σηκώνει μεγάλη συζήτηση.
Ως γνωστόν η συγκεκριμένη Κυβέρνηση εξελέγη μεταξύ των άλλων λόγων και διότι έθεσε το θέμα της ασφάλειας, γενικά και αόριστα. Το ζήτημα ασφάλειας είναι από εκείνα τα κεφάλαια κυβερνητικής πολιτικής στα οποία σημειώνεται η απόλυτη αποτυχία. Κλιμακούμενη βία εκ μέρους της Αστυνομίας, αυξανόμενη με απελπιστικούς ρυθμούς εγκληματικότητα, επανεμφάνιση με σκληρότερο τρόπο της Τρομοκρατίας, ασυδοσία στις φυλακές, ασύδοτοι οι φύλακες, ανίκανοι να κουλαντρίσουν την πραγματικότητα αρμόδιοι του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Tο ελικόπτερο που χρησιμοποιήθηκε στην απόδραση

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Υπουργού κ. Δένδια, φρέσκου στο Υπουργείο μεν αλλά παρόλα αυτά πολιτικά υπεύθυνου για ότι συνέβη, μέρα μεσημέρι, στον Κορυδαλλό.
Χθες, ο υπουργός εξερχόμενος των φυλακών Κορυδαλλού, δήλωσε: «Ζήτησα και έλαβα τις παραιτήσεις του κ. Φ. Βλάχου ειδικού γραμματέα ασφαλείας του σωφρονιστικού συστήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης, του κ. Απ. Οικονόμου προϊσταμένου του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης, του κ. Λ. Καραμπέκιου διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού. Η Κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί την παρούσα κατάσταση. Όσοι εμπλέκονται στην απόδραση θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. ‘Ήδη ζήτησα από τον εισαγγελέα Εφετών κ. Τσόγκα να ασκήσει ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου».

Οι αρμόδιοι είχαν προειδοποιηθεί.
Ο πρώην διοικητής φυλακών Κορυδαλλού Αντώνης Αραβαντινός προέβη σε μία αποκαλυπτική αλλά και σουρεαλιστική ταυτόχρονα δήλωση και με το δίκιο του. «Σενάριο που επιτυγχάνει ξαναχρησιμοποείται», είπε ο έμπειρος σωφρονιστικός υπάλληλος που είχε προειδοποιήσει τις αρχές για το ενδεχόμενο απόδρασης του Παλαιοκώστα.
Και να υποθέσουμε πώς οι αρμόδιοι δεν είχαν πιστέψει τον Αντώνη Αραβαντινό, δεν θα έπρεπε να λάβουν υπ’ όψιν τους την προειδοποίηση ενός πραγματικού, αν και εσώκλειστου, επαγγελματία; Ο Βασίλης Στεφανάκος, από τους σκληρότερους κακοποιούς, συγκατηγορούμενος του Παλαιοκώστα για την προηγούμενη απόδραση του Ιουνίου 2006. Τώρα η κυβέρνηση θα σπεύσει να μαζέψει τα κομμάτια της χαμένης της αξιοπιστίας προκειμένου να τα συγκολλήσει. Μέσα σε τρία χρόνια, δύο παρόμοιες αποδράσεις, από τις ίδιες φυλακές, από τους ίδιους ανθρώπους, πάει πολύ.

Σε προεκλογική περίοδο μάλιστα το κακό διογκώνεται έτι περισσότερο.
Αν κανείς κοιτάξει πίσω του, από την αποφράδα ημέρα της 6ης του Σεπτέμβρη 2008 , η κυβερνητική δραστηριότητα επιχειρεί σλάλομ μεταξύ Βατοπεδίου, οικονομικής κατάρρευσης, κυβερνητικών σκανδάλων, εξέγερσης των νέων, δολοφονίας ενός εφήβου, σοβαρών τρομοκρατικών πληγμάτων και κινηματογραφικών αποδράσεων κακοποιών. Πρόκειται για μοναδικό επίτευγμα, τολμούν ορισμένοι και αναφέρονται στο βιβλίο Γκίνες, ικανότητας αυτοκαταστροφής και αυτοϋπονόμευσης. Εάν δεν πρόκειται για παθολογικό σύνδρομο συγγενούς ανικανότητας, τότε σίγουρα θα πρόκειται για σατανικό σενάριο της Αντιπολίτευσης. Επειδή συνήθως η Αντιπολίτευση δεν αναλώνεται, σε σατανικά σενάρια, ενδεχομένως λόγω αδυναμίας, τότε σίγουρα έχουμε να κάνουμε με ιατρικό φαινόμενο που αδυνατεί να διαχειριστεί η επιστήμη.

Στο αυτόφωρο ο πιλότος και οι τρεις φρουροί.

Ο πιλότος, ο εξωτερικός φρουρός που αυτοτραματίστηκε και δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι που έκαναν σκοπιά στα απομονωτήρια των δύο κακοποιών συνελήφθησαν και οδηγούνται αυτή την ώρα στον εισαγγελέα εφετών Πειραιά.
Εναντίον του πιλότου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση κανόνων πτήσεως, ενώ οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής ο φρουρός και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι για συμμετοχή σε απόδραση κρατουμένων.
Από το πρωί, στις φυλακές Κορυδαλλού εκτός από τον εισαγγελέα -επόπτη βρίσκεται και οι εισαγγελέας που έχει διοριστεί για την διενέργεια της έρευνας για την απόδραση, ο οποίος έχει αρχίσει ήδη να εξετάζει τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους αλλά και κρατούμενους για το περιστατικό της απόδρασης.

Άνοιγμα λογαριασμών

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας ζήτησε από την Ανεξάρτητη Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων όσοι απασχολούνται στην 3η πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, απ’ όπου έγινε και η απόδραση, δηλαδή σωφρονιστικών υπαλλήλων, εξωτερικών φρουρών, αστυνομικών κλπ.

Τα σενάρια

Η ηγεσία της ΕΛΑΣ εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο, Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριτζάι να είχαν βοήθεια εκ των έσω.
Άλλωστε, τα 6 εκατομμύρια ευρώ που καρπώθηκε ο κακοποιός από την απαγωγή του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά ήταν υπεραρκετά για να του εξασφαλίσουν «χείρα βοηθείας» από ανθρώπους που «λύνουν και δένουν» στις φυλακές Κορυδαλλού.
Η απόφαση άλλωστε του υπουργού Δικαιοσύνης να ζητήσει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών όσων εργάζονται στην 3η πτέρυγα, δείχνει ότι και η Κυβέρνηση υιοθετεί αυτή την εκδοχή, ότι κάποιοι, αν μη τι άλλο, διευκόλυναν στην απόδραση των δύο κακοποιών.
Επιπλέον, έντονα απασχολεί τις Αρχές ο τρόπος με τον οποίο πετάχτηκε η ανεμόσκαλα, καθώς τώρα ερευνάται και το ενδεχόμενο η ανεμόσκαλα να πετάχτηκε από κάτω προς τα πάνω.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα διερευνηθεί εάν η ανεμόσκαλα κατασκευάστηκε μέσα από τη φυλακή ή αν παραδόθηκε στους δύο κακοποιούς από υπαλλήλους του σωφρονιστικού καταστήματος.

Η μυστηριώδης κυρία Αλεξάντροβα

Εκτός από τον Βασίλη Παλαιοκώστα και τον Αλκέτ Ριτζάι, πρωταγωνιστικό ρόλο στην απόδραση έπαιξε η περιβόητο γυναίκα που εμφανίστηκε ως επιχειρηματίας με το όνομα Αλεξάντροβα στην εταιρεία "ΙΝΤΕΡΤΖΕΤ" και μίσθωσε το ελικόπτερο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Αρχών, η γυναίκα είναι αλλοδαπή, πιθανότατα Αλβανικής καταγωγής, και ηλικίας περίπου 30 ετών.
Προκειμένου να μην κινήσει τις υποψίες, η 30χρονη είχε μισθώσει δύο φορές ελικόπτερο στις 13 και 15 Φεβρουαρίου με το οποίο πήγε στην Ιτέα. Χθες, τηλεφώνησε και πάλι στην εταιρεία και ζήτησε ένα ελικόπτερο που θα την παραλάμβανε με τα παιδιά της από την Ιτέα.
Όταν το ελικόπτερο προσγειώθηκε στο προκαθορισμένο σημείο εμφανίστηκε η γυναίκα μαζί με τον άνδρα συνεργό της, ηλικίας περίπου 35 ετών. Οι δύο τους επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο μάρκας Toyota Corolla. Σύμφωνα με την κατάθεση του πιλότου, η 30χρονη τον ενημέρωσε ότι ο άνδρας, με το όνομα «Τσίγκας» θα την συνόδευε στο ελικόπτερο. Φθάνοντας στα όρια της Αττικής ο άνδρας έβγαλε μία χειροβομβίδα και την έβαλε κάτω από το λαιμό του πιλότου ,ενώ ταυτόχρονα τον απειλούσε και με μαχαίρι και του είπαν να κατευθυνθεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Η συνέχεια, γνωστή…

Ο Ριτζάι και το ρολόι-τηλέφωνο

Σύμφωνα με πληροφορίες από Αστυνομικές πηγές, το ζευγάρι της «Αλεξάντροβα» - «Τσίγκας» λάμβαναν εντολές από τον Αλκέτ Ριτζάι, ο οποίος, ως γνωστόν ήταν… κρατούμενος στην απομόνωση των φυλακών Κορυδαλλού.
Πώς κατάφερνε να επικοινωνεί μαζί τους; Είχε με το μέρος του την τεχνολογία: χρησιμοποιούσε ένα ρολόι χειρός που ουσιαστικά ήταν κινητό τηλέφωνο, μέσω του οποίου κανόνισε όλες τις λεπτομέρειες της απόδρασης.

Τι κατέθεσε ο πιλότος του ελικοπτέρου

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο πιλότος του ελικοπτέρου, Ηλίας Θεοφιλόπουλος η γυναίκα που επιβιβάστηκε, ήταν περίπου 30 ετών και μιλούσε πολύ καλά Ελληνικά. Του είπε ότι η ίδια και ο επιχειρηματίας σύζυγός της ήθελαν να έρθουν στην Αθήνα για να επισκεφθούν τα παιδιά τους. Ο άνδρας ήταν κι αυτός Έλληνας και σύμφωνα με την εκτίμησή του ήταν περίπου 35 ετών.
«Όταν φτάσαμε ανάμεσα στο Πολυδένδρι και στο Καπανδρίτι μου ζήτησαν να προσγειώσω το ελικόπτερο. Μου φόρεσαν κουκούλα και μου είπαν να μην τη βγάλω. Αφού απομακρύνθηκαν λίγο και άκουσα το θόρυβο των αυτοκινήτων έβγαλα την κουκούλα και τους είδα να απομακρύνονται με δύο τζιπ».
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι είχε μισθώσει άλλες δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν ελικόπτερο της εταιρείας, προφανώς θέλοντας να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να πάει κάτι στραβά.

Αποδυναμωμένη η εξωτερική φρουρά

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι καταγγελίες για την αποδυνάμωση της εξωτερικής φρουράς των φυλακών Κορυδαλλού.
Μόλις 250 φρουροί φυλάσσουν εξωτερικά το σωφρονιστικό κατάστημα, ενώ οι θέσεις που προβλέπονται είναι 580. Και μάλιστα, ενώ οι ίδιοι οπλοφορούν, δεν φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα! Δεν έχουν άμεση επικοινωνία με την Αστυνομία και έχουν εκπαιδευτεί δύο φορές τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ θα έπρεπε να περνούν από εκπαίδευση μια φορά το εξάμηνο.

«Έλειπε η κλούβα της αστυνομίας»

Κρατούμενος υποστηρίζει ότι βρέθηκε στα 70 μέτρα από το σημείο της απόδρασης. Περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το περιστατικό. Περιγράφει το πώς επιβιβάστηκαν στο ελικόπτερο πρώτα ο Ριτζάι και μετά ο Παλαιοκώστας. Στην ίδια τηλεφωνική επικοινωνία καταγγέλλει ότι ενώ κάθε μέρα, στα 15 μέτρα από το σημείο της απόδρασης, βρίσκεται κλούβα της αστυνομίας, σήμερα δεν ήταν εκεί.

Μαρτυρία: "Αυτοπυροβολήθηκε αστυνομικός"

Σύμφωνα με τα όσα μας διηγήθηκε αυτόπτης μάρτυρας, κατά τη διάρκεια της απόδρασης αστυνομικός που βρισκόταν έξω από τις φυλακές, στην αγωνιώδη προσπάθειά του να σταματήσει τους δράστες αυτοπυροβολήθηκε. Πρόκειται για αστυνομικό ο οποίος ανήκει στη δύναμη που είχε βάρδια έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού. Μετά τον αυτοτραυματισμό του μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Θριάσιο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.

Το χρονικό της μεγάλης φυγής

Στις τρεις και μισή μετά το μεσημέρι ένα ελικόπτερο προσέγγισε την ταράτσα των φυλακών Κορυδαλλού. Παρέμεινε αιωρούμενο σε μικρό ύψος και από μία ανεμόσκαλα επιβιβάστηκαν σε αυτό ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλβανός κακοποιός Αλκέτ Ριτζάι. Στη συνέχεια απογειώθηκε και εξαφανίστηκε προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας

Το ελικόπτερο δέχθηκε πυροβολισμούς από τους φρουρούς των φυλακών όπως και από μια διμοιρία αστυνομικών που ήταν έξω από το προαύλιο των φυλακών. Μία σφαίρα μάλιστα βρήκε το ελικόπτερο. Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί εάν στα πυρά των φρουρών και αστυνομικών απάντησαν άτομα που επέβαιναν στο ελικόπτερο.
Πρόκειται για τη δεύτερη θεαματική απόδραση που επιχειρούν και επιτυγχάνουν οι δύο κατάδικοι. Προκαλεί δε εντύπωση πώς και τη δεύτερη φορά υλοποιήθηκε το ίδιο ακριβώς σενάριο.
Πριν από τρία χρόνια, στις 4 Ιουνίου είχαν αποδράσει χρησιμοποιώντας ελικόπτερο. Οι δύο κακοποιοί είχαν μεταφερθεί στη φυλακή Κορυδαλλού επειδή επρόκειτο να απολογηθούν στη δίκη τους για την προηγούμενη απόδραση.
Οι δύο βαρυποινίτες βρίσκονταν στην απομόνωση και παραμένει άγνωστο το πως κατάφεραν να φτάσουν μέχρι την ταράτσα προαύλιο χώρο των φυλακών.

Ο Αλβανός καταζητούμενος Αλκέτ Ριτζάι

Το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" για να παραλάβει από την Ιτέα δύο επιβάτες έναν άνδρα και μία γυναίκα. Το σχέδιο πτήσης προέβλεπε επιστροφή μέσω Ελευσίνας-Μεγάρων, όμως κατά την πτήση της επιστροφής, λίγα λεπτά μετά την απογείωση από την Ιτέα, οι δύο επιβάτες με μία χειροβομβίδα και ένα μαχαίρι απείλησαν τον πιλότο και του ζήτησαν να κατευθυνθεί στην 3η πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.
Ο πιλότος επικοινώνησε με τον πύργο ελέγχου και ζήτησε να γυρίσει πίσω. Ξαφνικά το ελικόπτερο χάθηκε από τα ραντάρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, προφανώς επειδή κατέβηκε πάνω από την ταράτσα των φυλακών Κορυδαλλού.
Η διοίκηση των φυλακών και κατά συνέπεια το υπουργείο Δικαιοσύνης αιφνιδιάστηκαν για άλλη μία φορά.
Οι δυνάμεις ασφαλείας ακολούθησαν την πορεία του ελικοπτέρου και τελικά το εντόπισαν στην περιοχή μεταξύ Καπανδριτίου και Πολυδενδρίου, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα διόδια Αφιδνών.
Στο σημείο βρέθηκε και ο πιλότος Ηλίας Θεοφιλόπουλος, ο οποίος φορούσε κουκούλα και δήλωσε ότι έπεσε θύμα απαγωγής. Όπως είπε, οι κακοποιοί για τη διαφυγή τους χρησιμοποίησαν δύο τζιπ.
Σημειώνεται ότι ακριβώς απέναντι από την είσοδο των φυλακών βρίσκεται το αθλητικό κέντρο του δήμου Κορυδαλλού και την ώρα της απόδρασης βρισκόταν σε εξέλιξη το διαδημοτικό πρωτάθλημα των σχολείων του δήμου.

Τι λένε τα διεθνή Μέσα

Η είδηση της απόδρασης με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, δημοσιεύεται ως έκτακτο γεγονός στο ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.
«Η επανάληψη της απόδρασης σοκάρει την Ελλάδα», είναι ο τίτλος του άρθρου και συνεχίζει: «Δύο από τους πλέον καταζητούμενους άντρες έστησαν μια κινηματογραφική απόδραση από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αθήνας, για 2η φορά μέσα σε τρία χρόνια».

Και το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press μεταδίδει την είδηση με εκτενές ρεπορτάζ. Με τίτλο «Έλληνες κατάδικοι απέδρασαν με ελικόπτερο», η είδηση αναφέρει ότι «το ελικόπτερο πέταξε πάνω από το προαύλιο της φυλακής και οι κρατούμενοι σκαρφάλωσαν σε ανεμόσκαλα. Οι φύλακες του Κορυδαλλού άνοιξαν πυρ αλλά δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την απόδραση του 42χρονου Βασίλη Παλαιοκώστα και του 34χρονου Αλκέτ Ριτζάι». Τέλος, αναφέρεται η παρόμοια απόδραση πριν τρία χρόνια.
ΣΧΟΛΙΑ ΜΑΣ
Είναι η Ελλάδα ανοχύρωτη χώρα;
Ολα όσα συμβαίνουν το αποδεικνύουν περίτρανα, αδυναμία ελέγχου των συνόρων, αδυναμία ελέγχου του εναερίου χωρου, αδυναμία ελέγχου των θαλάσσιων συνόρων, αδυναμία ελέγχου της ενομης τάξεως σε ολόκληρη την επικράτεια.
Ρήξη και ανατρόπή...Τώρα.......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου